Aartsbisschop


Aartsbisschop van Ohrid en Macedonie, g.g. Stefan

Zijne Zaligheid, Aartsbisschop van Ohrid en Macedonie en Justiniana Prima, Stefan is geboren op 1 mei 1955 in het dorp Dobrushevo – Bitola, als Stojan Veljanovski, in een patriarchaal Macedonisch orthodox gezin, als zesde kind van zijn ouders Tale en Stojanka.

Na het afronden van zijn middelbare opleiding, in de lente van 1969 schrijft hij zich in op de Macedonisch Orthodoxe Seminarie “Sveti Kliment Ohridski” in Drachevo – Skopje, welke hij succesvol afrondt in het jaar 1974. Daarna schrijft hij zich in op de Orthodoxe faculteit in Belgrado.

Na het behalen van zijn diploma op de faculteit, in 1979, wordt hij door de Heilige Synode van de Macedonische Orthodoxe Kerk aangesteld als professor op de Macedonisch Orthodoxe Seminarie “Sveti Kliment Ohridski” in Drachevo – Skopje, en al het jaar erop al gaat hij naar de Oecumenisch – Patrologisch instituut “Heilige Nikola” in Bari – Italie, waarop hij magistreert in 1982.

Na zijn terugkomst uit Italie gaat hij les geven aan de Orthodoxe Theologische Faculteit “Sveti Kliment Ohridski” te Skopje, in de vakken de Heilige Schrift van de Oude Testament en Patrologie, een plicht waaruit hij gekozen is door de synode van de Macedonisch Orthodoxe Kerk.

Op 3 july 1986 is hij monnik geworden in de klooster “Sveti Naum Ohridski” in Ohrid,  hij werd verordend tot bisschop op 12 july 1986 in de tempel “Sveti Dimitrij” in Skopje als Metropoliet van Zletovo-Strumitsa en kort daarna Metropoliet van de Bisdom Bregalnitsa.

In de daaropvolgende jaren heeft hij gewerkt als professor aan de  Orthodoxe Theologische Faculteit te Skopje, is hij eindredacteur geweest van de krant “Crkoven Zivot” (“Kerkelijk Leven”) en was hij rector aan de Macedonisch Orthodoxe Seminarie “Sveti Kliment Ohridski” in Drachevo – Skopje in de periode van 1991 – 1999, tevens ook de woordvoerder voor de Heilige  Bisschoppelijke  Synode.

Op de Kerkelijk-volks Raad, gehouden op 9.10.1999, in de Kathedrale tempel van de oude Aartsbisdom van Ohrid “Sveta Sofija” in Ohrid, is hij op 10.10.1999 is hij getroond als vijfde Hoofd van de Macedonisch Orthodoxe Kerk en vanaf toen heeft hij de functie Aartsbisschop van Ohrid en Macedonie, en is hij tevens verantwoordelijk bisschop van de Orthodoxe Bisdom Skopje.